„Este important să auzim părerea comunității românești”: Istoric ucrainean despre intenția autorităților cernăuțene de a scoate la licitație cele circa 200 de morminte
Autoritățile orașului Cernăuți intenționează să scoată la licitație circa 200 de morminte românești din cimitirul central Horecea de pe strada Zelena, iar rămășițele pământești ale celor răposați să fie reînhumate în alt loc.
Cu toate acestea, unii istorici susțin că o astfel de decizie ar trebui să fie mai întâi supusă unor dezbateri publice, inclusiv cu participarea reprezentanților comunității românești.
Cimitirul de pe strada Zelena din Cernăuți este unul dintre cele mai mari şi mai importante cimitire din Ucraina şi are o istorie bogată şi variată. Cimitirul are peste 150 de ani și este împărțit în două necropole, creștină și evreiască.
Pe partea creștină se află peste o mie cinci sute de cavouri și monumente funerare ce au o arhitectură deosebită. Aici își domn somnul de veci personalități marcante ale vieții culturale românești – scriitori, pictori, preoți, istorici, oameni politici sau membri ai Academiei Române.
Potrivit directorului rezervației istorice și culturale „Cimitirul de pe strada Zelena”, Angela Nikolaeva, după o inventariere a locurilor de veci din cimitir au fost descoperite peste două sute de morminte fără nume, astfel încât dacă nu se vor găsi proprietarii ele vor fi vândute la licitație.
„Pietrele funerare sunt sparte, au făcut mucegai și se dizintegrează, iar apa, rădăcinile și semințele de copaci intră înăuntru și distrug totul. Cu toate acestea, există o idee cu privire la atragerea de investiții în restaurarea și salvarea criptelor și pentru a salva ceea ce se află în interior. Ele au o capacitate de maxim pentru 24 de persoane. Sunt căutați proprietarii criptelor pentru a fi renovate”, a specificat Angela Nikolaeva.
În prezent sunt studiate cărți de arhivă, documente de recensământ cu o vechime de peste 50-70 de ani. La cimitir au fost verificate peste două mii de morminte foarte vechi, dintre care aproximativ două sute sunt în stare deplorabilă. Unele cripte sun pline cu apă. Administrația nu dispune de mijloace financiare pentru renovarea criptelor și pietrelor funerare, o astfel de activitate fiind interzis și de legislația în vigoare. Deci, sunt căutați alți proprietari. Pentru a fi expuse la licitație, instanța de judecată trebuie să le declare ca proprietate a comunei. Potrivit viceprimarului Igor Krohmali, vom documenta absolut totul în modul corespunzător și ulterior vom solicita autorităților judiciare competente să-i le declare fără proprietar.
„În cazul în care vom avea documente care atestă că anumite proprietăți aparțin comunei Cernăuți, atunci le vom propune cuiva să le cumpere și să renoveze criptele, restaurarea acestor obiecte poate costa până la 1 milion de grivne. În prezent sunt aproximativ 200 de astfel de cripte”, a spus viceprimarul.
Cu toate acestea, o astfel de decizie ar fi trebuit să fie supusă mai întâi dezbaterilor publice, sugerează anumiți istorici. Nu este vorba doar despre un simplu cimitir, ci despre un complex istoric.
„Pentru mulți locuitori ai Cernăuților, o astfel de acțiune poate părea într-o anumită măsură imorală. Practica reînhumării există, nu este negată de legislația Ucrainei, dar în cazul cimitirului de pe strada Zelena este vorba cu adevărat despre un monument istorico-cultural unic, care va pierde într-un fel sau altul autenticitatea, unicitatea, originalitatea sa”, precizează doctorul în istorie Nazarii Hrîstan, potrivit TSN.
Întrebarea este sensibilă și pentru că, după cum subliniază istoricul, în cimitir sunt înmormântați oameni de diferite naționalități, iar mormintele în mare parte sunt din perioada românească.
„Este important să auzim opinia comunității române, dacă aceștia nu se opun și dacă cu adevărat cei care sunt înmormântați în aceste morminte sunt persoane neidentificate. Dacă această comunitate își asumă responsabilitatea pentru cei decedați, dacă sunt pregătiți să îi îngrijească sau nu”, adaugă istoricul.
Autoritățile promit că de la cumpărători se va cere să nu schimbe aspectul istoric al mormintelor, deoarece este un sit protejat. Suma pe care o vor cere la licitație va fi clară numai după evaluarea care va mai avea loc.
„De altfel, în orașe, astfel de practici au mai fost utilizate. Ultima dată, vânzarea mormintelor neglijate a fost anunțată în 1996. Au fost găsiți cumpărători pentru douăzeci de cripte. Am făcut restaurarea și reparația și veți vedea cum arată acum. Aceasta este, într-adevăr, scopul de a le păstra și de a le da o nouă viață. Oamenii încă pot depune documente pentru dreptul de proprietate până în luna iunie.”, spune Angela Nikolaeva.
La rândul său, istoricul cernăuțean Dragoș Olaru susține că licitația mormintelor românești în acest cimitir a început demult.
„Edilii de la primărie încearcă să ne rușineze și să ne convingă că ne vor binele, binele nostru și al strămoșilor din morminte. Încearcă să ne lămurească care este marea rușine a noastră. Ne expun ca dovadă câteva morminte-cripte distruse și neîngrijite. Vreau aici să le arăt edililor de la primărie care e adevărata rușine și bătaia lor de joc față de noi, de strămoșii noștri. Expun mai jos câteva poze ale criptei familiei Ungureanu realizate în anul 2018. Ceva mai jos expun pozele aceleiași cripte, realizate în anul 2020. Sesizați „îmbunătățirea” ei, realizată de mâni dibace de vandali. LICITAȚIA A ÎNCEPUT DEMULT”, a scris istoricul pe propria pagină de Facebook, atașând câteva fotografii.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram – https://t.me/bucpress