Petiţie online: Redenumirea unei străzi din Cernăuți cu numele primarului Traian Popovici
Redenumirea unei străzi din Cernăuți în numele fostului primar și avocat român Traian Popovici (1892-1946) – erou care în perioada celui de-al Doilea Război Mondial a reușit să salveze de la moarte 20.000 de evrei. Asta solicită scriitorul, jurnalistul și publicistul cernăuțean Serghei Voronțov, care a lansat și o petiție online în acest sens.
„Solicităm redenumirea actualei străzi Iurii Gagarin (care este inclusă în lista străzilor ce urmează să fie redenumite) în strada „Dreptului între Popoare Traian Popovici”, a scris Voronțov pe pagina personală de Facebook.
Autorul petiție afirmă că inițial autoritățile au refuzat să includă în dezbaterile publice, la tema redenumirii străzilor, propunerea privind schimbarea denumirii unei străzi cu numele lui Traian Popovici, întrucât în oraș există strada Omelian Popovici.
„Fără îndoială, strada în cinstea „Dreptului între Popoare Traian Popovici” (Праведника світу Траяна Поповича) va juca un rol important pentru formarea imaginii orașului Cernăuți în Europa noua. Ea va reprezenta o dovadă vie a angajamentului autorităților orașului și a comunității sale față de valorile politice europene în ceea ce privește memoria”, a subliniat Serghei Voronțov.
Petiția poate fi accesată și semnată aici.
Amintim că pe 24 iunie a.c., la Primăria orașului Cernăuți au avut loc audieri publice cu privire la schimbarea denumirilor unui număr de circa 50 de străzi din Cernăuți, din cele mai mult de 200, propuse spre a fi schimbate în procesul de derusificare a toponimiei orașului. În luna mai, comunitatea românească din ținut a înaintat Comisiei pentru toponime o lista cu personalități românești, viața și activitatea cărora este legată de orașul Cernăuți și care au lăsat aici o importantă avere materială și spirituală. Printre ei se regăsea și Traian Popovici – primarul orașului Cernăuți în 1941-1942, care a salvat circa 20.000 de evrei de la deportarea în Transnistria.
În 1969, Traian Popovici a fost primul român recunoscut ca „Drept între Popoare” de Statul Israel, primind post-mortem cetățenie israeliană și un copac în grădina Memorialului Yad Vashem, municipalitatea din Tel Aviv dedicându-i un monument.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne și pe platforma Telegram
Urmăriți-ne pe Telegram